Centre de recuperació de Fauna Silvestre

Centre de recuperació de Fauna Silvestre

Què és un centre de recuperació de fauna silvestre?

Un centre de recuperació de fauna silvestre (CRFS) és un lloc on es reben espècies silvestres ferides, òrfenes ferides o que necessiten ajuda. L’objectiu principal del CRFS és la ràpida recuperació i posterior alliberament dels exemplars ingressats a més de donar un servei de resposta i atenció a la ciutadania sobre problemes relacionats amb fauna silvestre.

L’educació ambiental, la investigació, els estudis sanitaris relacionat amb fauna, la reintroducció d’espècies amenaçades, la participació en programes de conservació, mantenir una base de dades per a estudis possibles ambientals, manteniment i conservació de mostres biològiques, informes forenses, mètodes diagnòstics, cadena de custòdia de mostres implicades en processos judicials etc són part de les tasques que es duen a terme en els CRFS.

Des que l’animal arriba al CRFS té fins que s’aconsegueix alliberar té a la seva disposició tant personal especialitzat (veterinaris, biòlegs i tècnics) que vetllarà per la seva cura i recuperació, com instal·lacions i mitjans adaptats a cada espècie ia cada moment del procés de recuperació (cuina, gàbies cegues, laboratori, àrea sanitària, administració … Amb tot això, es pretén augmentar l’èxit de recuperació i de re-adaptació al medi natural.

Els CRFS mantenen una estricta normativa tant de maneig com de tinença o trasllat d’espècies silvestres estant sempre sota la gestió i tutela de les espècies protegides per les institucions.

Per l’alliberament dels exemplars recuperats es disposa d’anelles oficials i de lectura per a les aus i de microxip per als mamífers. Amb això es pretén vigilar l’adaptació de l’animal recuperat en el seu hàbitat natural (en els casos que sigui necessari) i comprovar l’eficiència i eficàcia de l’esforç realitzat durant la recuperació.