Preguntes freqüents

1Què fer si et trobes un animal silvestre ferit o que necessita ajuda?
Si ens trobem amb un animal silvestre pel camp, la ciutat ... és possible que es trobi ferit, que necessiti la nostra ajuda o que simplement hàgim coincidit amb ell en el lloc i que no li passi res. En qualsevol dels casos, l'animal es estresará per la nostra presència per la qual cosa hem de realitzar moviments subtils i mantenir un to de veu suau. S'ha d'analitzar la situació i decidir si realment l'animal necessita la nostra ajuda o no abans d'actuar, en cas de dubte pots trucar al COFIB i intentarem ajudar-te (si es tracta d'un pollastre caigut d'un niu consulta la qüestió en concret). Si creus que està ferit o necessita ajuda, has de complir amb els següents passos ja que són mesures essencials i poden salvar la vida de l'animal :  
  1. Agafar-lo amb cura, sempre protegint-nos les mans amb guants gruixuts o amb una tovallola. Mai apropar la cara a l'animal. Cal intentar manipular-el menys possible.
  2. Poseu-ho en una caixa de cartró amb uns petits forats de ventilació i paper de diari a terra. És important assegurar-nos que la caixa es troba ben tancada.
  3. Col · locar la caixa en un lloc tranquil i amb una mica de calor.
  4. No donar menjar ni aigua als animals.
  5. Trucar el més aviat possible al centre de recuperació de fauna per organitzar la seva ràpida arribada al centre.  
    Si trobeu una au rapinyaire morta i especialment si és un grup d'animals morts, no els toqueu, aviseu al telèfon d'emergències 112, ja que es podria tractar d'un cas de enverinament i requereix seguir un protocol específic.