Projecte ITS2019-077 “Control d’espècies invasores a les Pitiüses” finançat amb el fons de l’Import del Turisme Sostenible del Govern de les Illes Balears.
L’illa d’Eivissa s’ha vist sotmesa durant els últims anys a la invasió silenciosa d’algunes espècies invasores amb una capacitat molt important d’alteració del medi natural. Considerada la segona causa de pèrdua de biodiversitat en el món, les espècies exòtiques invasores – EEI, suposen una amenaça per a les espècies autòctones que conformen els nostres ecosistemes, fet que s’agreuja en els ecosistemes insulars. A més, poden ocasionar greus perjudicis a l’economia, especialment a la producció agrícola, ramadera i forestal, i fins i tot a la salut pública.
Les espècies diana d’aquest projecte són el Pennisetum setaceum i Pennisetum villosum, gramínies amb una alta capacitat invasiva que afecten una bona part de l’illa d’Eivissa i fins i tot apareixen en zones enjardinades públiques i privades. D’altra banda, tenim les serps recentment introduïdes, serp de ferradura Hemorrhois hipocrepis i serp blanca Zamenis scalaris que no sols amenacen greument la supervivència de les espècies endèmiques de sargantanes (símbol de les illes pitiuses) sinó que a més creen una alarma social important.
Com a objectius principals es plantegen:
– Actualitzar la cartografia de la distribució actual del Pennisetum a l’illa d’Eivissa.
– Aconseguir la seva erradicació i/o control i implicar a totes les administracions i sectors afectats en l’erradicació de l’espècie.
– Perimetrar amb trampes de control les àrees de control dels ofidis invasors.
– Disminuir la densitat/rarificar la presència d’aquestes espècies a Eivissa.
– Monitorar la tendència poblacional de la sargantana pitiusa en diferents sectors de l’illa.
– Implicar la població en el control d’aquestes espècies i col·laborar en programes d’investigació.
L’àmbit d’aplicació on es duran a terme les actuacions d’erradicació i/o control del Pennisetum i el control de la densitat d’ofidis serà a tota l’illa d’Eivissa. El projecte “Control d’espècies invasores a les Pitiüses” està finançat per l’Impost de Turisme Sostenible i coordinat pel COFIB (Consorci per la Recuperació de la Fauna dels Illes Balears), sota la direcció del Servei de Protecció d’Espècies de la Direcció General d’Espais Naturals i de la Biodiversitat. Té una durada de 36 mesos, començant l’any 2021 i amb data de finalització al maig de 2024.
Técnic amb captura
Fira Ecou 23
Municipi de San Joan, recollint Pennisetum
Tríptic
Descarrega el tríptic a l’idioma que prefereixis fent click a la imatge: