Recuperació de Fauna Marina en les Illes Balears

- Cetacis i tortugues marines

El departament de fauna marina del COFIB es va crear l’any 2019 per fer front als nous esdeveniments de nidificació de tortugues marines (Caretta caretta) que van tenir lloc aquell mateix any a les Illes Balears.

Des de llavors, el departament s’encarrega de desenvolupar el programa de Head Starting per a les tortugues marines (Caretta caretta) dels nius trobats a Balears. El principal objectiu del projecte és la cria controlada dels nounats durant 12 mesos per a aconseguir finalment la seva reintroducció al medi marí. D’aquest manera, en augmentar considerablement la talla i el pes, els individus es reintrodueixen al medi natural en condicions més favorables de supervivència i es facilita també el seu desenvolupament fins a l’edat adulta i reproductora. 

A més del desenvolupament i coordinació del programa de Head Starting a Balears, el departament s’encarrega de la coordinació i gestió de tots els esdeveniments d’implantació de tortugues marines que tenen lloc a les nostres illes, vetllant pel correcte desenvolupament d’aquests nius.

ANIDACIÓ DE TORTUGUES MARINES A LES ILLES BALEARS

Des de llavors, el departament s’encarrega de coordinar i gestionar tots els esdeveniments de nidificació que ocorren a l’arxipèlag, protegint i fent un seguiment dels nius, traslocant-los si cal, portant una part dels ous a una incubadora artificial i coordinant activitats de sensibilització i voluntariat entorn d’aquests esdeveniments.

En la gestión de estos sucesos se cuenta con la colaboración de los Agentes de Medio Ambiente, las administraciones locales implicadas, personas voluntarias y, en ocasiones, entidades ambientales de la zona en cuestión.

A les Illes Balears, fins a la data, s’han detectat els següents esdeveniments de nidificació:

2015

DATA ILLA LLOC EVENT
03/06/2015 Eivissa Port de Ses Caletes Femella intentant niar
04/06/2015 Eivissa Santa Eulàlia Femella intentant niar
05/06/2015 Eivissa Santa Eulàlia Femella comença el niu però no posa ous.

 

 2017

DATA ILLA LLOC EVENT
Juny Eivissa Figueretas Femella torna a la mar sense posar ous. 

 

 2019

DATA ILLA LLOC EVENT
25/07/2019 Eivissa Platja d’en Bossa Niu 58 ous  traslocats a Es Cavallet
29/07/2019 Eivissa Playa Es Cavallet Niu 102 ous.

 

 

 

 

2020:

DATA ILLA LLOC EVENT
19/06/2020 Menorca Punta Prima Niu amb 130 ous traslocats a Sa Mesquida.
14/07/2020 Eivissa Playa Cala Nova Niu 100 ous traslocats a Es Cavallet.
05/09/2020 Menorca Cala Pilar Nounats dirigint-se a la mar.

 

2021:

DATA ILLA LLOC EVENT
10/07/2021 Formentera Playa de Migjorn Femella intenta niar, no posa ous

 

2022:: Aquest any no es va detectar cap esdeveniment de nidificació.

 

2023:

DATA ILLA LLOC EVENT
07/06/2023 Mallorca Can Pere Antoni Nido 106 huevos.
17/07/2023 Mallorca Cala Millor Nido 81 huevos
10/07/2023 Ibiza ES Figueral Nido 13 huevos, trasladados a incubadora
11/07/2023 Ibiza Santa Eulàlia Nido 92 huevos, traslocados a Es Cavallet
16/07/2023 Mallorca Cala Tuent Tortuga en playa, no hace nido
19/07/2023 Ibiza Ses Salines Nido 117 huevos, traslocados a Es Cavallet
07/08/2023 Mallorca Cala Tuent Hembra intentando anidar, no pone huevos
10/08/2023 Mallorca Cala Domingos Tortuga en la playa sin evidencia de nido
19/10/2023 Mallorca Can Pastilla Descubrimiento de huevos eclosionados de nido no detectado

 

2024:

DATA ILLA LLOC EVENT
14/07/2024 Mallorca Na Ferradura Tortuga en playa sin evidencia de nido.

PROGRAMA HEAD STARTING TORTUGUES MARINES

Aquest equip també és l’encarregat de coordinar i desenvolupar el programa de Head Starting per a les tortugues nascudes dels nius trobats a les Balears, així com a altres comunitats autònomes d’Espanya. El principal objectiu d’aquest projecte és criar de manera controlada els nounats per, aproximadament uns 11 mesos després, alliberar-los al medi marí. D’aquesta manera, en introduir-se al mar amb una talla i un pes considerablement més grans, les seves condicions són més favorables, augmentant la seva probabilitat de supervivència i facilitant-ne el desenvolupament cap a l’edat adulta i reproductora.

El departament de fauna marina del COFIB desenvolupa diferents projectes de conservació i recerca amb fauna marina amenaçada. L’any 2021 s’inicia un projecte de seguiment de poblacions de elasmobranquis a les Illes Balears. El projecte consisteix a estudiar algunes espècies de taurons i ratlles amenaçats, que es troben presents en les nostres aigües i dels quals no es té molta informació. La intenció és poder definir les seves zones de distribució, estat real de les poblacions, zones de reproducció, migracions…etc.

CAMPANYA SENSIBILITZACIÓ PER A LA DETECCIÓ DE NIUS DE TORTUGA MARINA

Associada als esdeveniments de nidificació, el Departament de Fauna Marina va emprendre, el 2022, una campanya d’educació ambiental, a la qual se li ha donat continuïtat els estius següents. La campanya consisteix a informar la ciutadania de la possibilitat de trobar-se amb tortugues marines niant a les nostres costes ia explicar com cal actuar adequadament, tant si es troben amb una tortuga fent un niu, amb un rastre de tortuga o amb nounats emergint de la sorra. El missatge principal és transmetre a la població la importància de donar avís immediatament al 112 i de no molestar l’animal ni interferir en la seva activitat, tot recordant que es tracta d’una espècie protegida i molt valuosa per als ecosistemes marins.

Para ello se editó un video, en cinco idiomas diferentes, que proporciona esta información de manera visual, corta y comprensible. Con la colaboración de las administraciones locales se han distribuido pegatinas con un código QR que conduce al video, para que éstas estén expuestas en las playas, en establecimientos turísticos y en puntos de interés, haciendo llegar el mensaje tanto a la población local como a la visitante.

El programa de Head Starting se realiza en estrecha colaboración con otros centros, tanto del territorio balear como del territorio peninsular, poniendo en común la metodología, coordinando las acciones e incluso intercambiando ejemplares nacidos en diferentes comunidades autónomas. De este modo, se maximizan las posibilidades de éxito del programa para todos los centros participantes y se consiguen resultados científicos más sólidos, que contribuyen a la información útil disponible para la conservación de la especie.

Los centros colaboradores para el Programa de Head Starting hasta la fecha han sido la Fundación Palma Aquarium (Baleares), el Centro de Visitantes del Parque Nacional de Cabrera (Baleares), el CRAM (Catalunya), el Oceanogràfic (Valencia) y el Acuario de Sevilla (Sevilla).

PROYECTE RAJIBAL

Des de la seva creació, el Departament de Fauna Marina del COFIB ha anat creixent en personal i recursos per desenvolupar diferents projectes de conservació i investigació amb fauna marina amenaçada, i l’any 2021 va iniciar un projecte de seguiment de poblacions d’elasmobranquis a les Illes Balears .

El proyecto, denominado RAJIBAL, consiste en estudiar algunas especies de tiburones y rayas amenazados, que se encuentran presentes en nuestras aguas y de las cuales no se dispone de mucha información. Por el momento, las especies objetivo son la mantelina (Gymnura altavela) y la raya blanca (Rostroraja alba). Mediante transectos con equipos de buceo y de snorkel, la utilización de marcas visuales y de telemetría acústica, la prospección de fondos marinos con un ROV, la colaboración con centros de buceos y el trabajo con el sector pesquero, se está recogiendo información valiosa sobre sus poblaciones y sus zonas de distribución, que puede resultar de gran utilidad para la conservación de éstas y otras especies.

El Departamento de Fauna Marina desarrolla gran parte de su actividad en las instalaciones del IRFAP-LIMIA, el Laboratorio de Investigaciones Marinas y Acuicultura perteneciente a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. La colaboración con este centro, situado en Port d’Andratx, permite al COFIB disponer de las instalaciones y recursos necesarios para el desarrollo de sus acciones relacionadas con el medio marino.

La recuperació i gestió de la fauna marina és competència del Ministerio de transición ecológica y reto demográfico MITECO. Les actuacions es coordinen amb el Govern Balear i el COFIB.    

Contacta.
Els nostres centres de recuperació de fauna a cada illa.

Campanya de anidació de tortuga marina