Els safaretjos, trampes mortals durant l’estiu

Foto: exemplar de Milana trobat morta en una bassa de reg

Des del 2019 fins avui, han ingressat al CRFS COFIB Mallorca un total de 35 animals caiguts dins safaretjos, 21 dels quals s’han ofegat. Cal destacar que 15 exemplars d’aquests 35, han estat milanes, Milvus milvus, el que suposa un 45 % del total.
Amb les altes temperatures que sovint tenim a les illes durant l’estiu, molts animals silvestres s’acosten als pocs punts d’aigua disponibles per a refrescar-se o hidratar-se. La majoria dels rapinyaires, s’hidraten a l’ingerir preses vives però en ocasions, els més joves, ja sigui perquè passen dies sense caçar o perquè són més inexperts dominant el vol , cauen a dins  i s’ofeguen per no poder sortir a temps.
Els safaretjos o basses d’aigua són construccions d’obra, encara presents a moltes finques arreu de les Balears, que funcionen com dipòsits d’aigua destinats al reg. La seva construcció, forma y estructura fa que tinguin grans parets llises sense cap estructura flotant o que faciliti la sortida cap a l’exterior. Això fa, que quan un animal de mitjana-gran envergadura, com les milanes o els esparvers, cauen a dins i es banyen, sigui pràcticament impossible sortir amb vida.
La prompta arribada al CRFS d’aquets animals, multiplica la possibilitat de la seva supervivència, ja que la pèrdua de temperatura corporal i la possible entrada d’aigua als pulmons , necessiten tractaments de forma ràpida. En aquest cas, el 79% dels que van ingressar vius, es van tornar a alliberar a la natura.
És important saber que aquest problema pot ser resolt amb la col·locació d’estructures flotants com ara una fusta, reixeta o cordes…
S’han fet campanyes de conscienciació i informació tant des del govern balear, com des de les diferents línies de treball de projectes de conservació europeus,  però encara a dia d’ avui, continuen arribant animals ofegats als safaretjos de les illes.

És important actuar de forma conjunta per evitar aquestes  morts. Si tens una bassa o safareig i encara no saps com fer-ho crida’ns t’ajudarem a transformar-ho en un punt d’aigua segur pels animals silvestres. Tota acció compta i val la pena ajudar-los.

Animal ferit o que necessita ajuda

Darrers post

Darrers projectes

Departaments

Centros de recuperación Islas Baleares

Contacta.
Nuestros centros de recuperación de fauna en cada isla.

Centro MALLORCA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Mallorca.

Centro IBIZA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Ibiza.

Fauna Marina

Departamento de conservación de fauna marina.

Centro MENORCA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Menorca.

Centro FORMENTERA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Formentera.