Més de 140 tortugues marines (Caretta caretta) nascudes a les Illes Balears alliberades al juny 2024

Més de 140 tortugues marines (Caretta caretta) nascudes a les Illes Balears es varen alliberar el passat mes de juny, després de finalitzar amb èxit el programa de Head Starting de la temporada 2023-2024.

Durant l’estiu de 2023, els cinc nius de tortuga marina (Caretta caretta) detectats a les Illes Balears i gestionats pel COFIB es varen desenvolupar amb èxit i varen donar lloc al naixement de 195 tortugues. Aquell mateix novembre, ara fa un any, es varen alliberar 28 d’aquests exemplars a la platja d’Es Cavallet (Eivissa) i 19 a Cala Millor (Mallorca). La resta varen passar a formar part del Programa de Head Starting de tortugues marines de les Illes Balears.

Aquest programa consisteix en la cria dels exemplars de tortuga marina en un medi artificial controlat durant un temps d’entre 10 i 12 mesos. Aquesta iniciativa forma part de l’estratègia nacional per a la conservació d’aquesta espècie protegida, i té per objectiu alliberar els exemplars amb una mida i pes major al que tenien en el moment de néixer, assemblant-se al que poden assolir a la natura als 3-5 anys d’edat, per a disminuir la seva vulnerabilitat davant diferents depredadors i augmentar la seva supervivència. Per aconseguir-ho, durant els mesos del programa s’alimenta als exemplars, se’ls hi realitza un seguiment individual i es simulen els canvis que experimentarien a la natura, per tal d’adaptar-los a l’entorn natural.

Passat aquest període, amb un pes que superava el quilogram i amb una talla de gairebé 20 cm, el passat mes de juny es varen alliberar aquestes tortugues a les platges on havien nascut: a Can Pere Antoni i a Cala Millor en el cas de l’Illa de Mallorca, i a la platja d’Es Cavallet en el cas d’Eivissa. En total es varen alliberar 142 tortugues davant la presència de Margalida Prohens, presidenta del Govern de les Illes Balears, Joan Simonet, Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, i Anna Torres, directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, personal tècnic del COFIB, personal tècnic dels centres participants (Fundació Palma Aquarium, Centre de Visitants de Cabrera…), altres agents col·laboradors com els Agents de Medi Ambient i els ajuntaments implicats, a més de l’equip de persones voluntàries que varen ajudar a custodiar els nius durant l’estiu anterior. També es varen acostar persones encuriosides per a contemplar l’esperada imatge de les tortugues entrant, per primera vegada, a la mar.

Durant aquest estiu de 2024 s’ha registrat un intent de nidificació sense èxit, a l’agost, i el naixement de 16 tortugues d’un niu no detectat, a finals de setembre, els dos a l’Illa de Mallorca. De nou, enguany el Departament de Fauna Marina del COFIB acull tortugues d’altres comunitats autònomes en una nova edició del Programa de Head Starting, participant de la tercera edició de l’estudi que es realitza en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, la Generalitat de València, el CRAM, la Universitat de Vic i l’Oceanogràfic de València.

Centros de recuperación Islas Baleares

Contacta.
Nuestros centros de recuperación de fauna en cada isla.

Centro MALLORCA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Mallorca.

Centro IBIZA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Ibiza.

Fauna Marina

Departamento de conservación de fauna marina.

Centro MENORCA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Menorca.

Centro FORMENTERA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Formentera.