Autora de l’article: Míriam García Vendrell (coordinadora del Centre de Recuperació de Fauna de Menorca)
Lloc de la notícia: Centre de Recuperació de Fauna de Menorca
Període publicació: març 2025
Idioma de l’article: català
El calàpet és amfibi que a Espanya només es troba present a les Illes Balears. Té hàbits nocturns, manté una dieta estrictament insectívora i que necessita basses d’aigua estancada per a poder reproduir-se. Durant el seu cicle reproductiu experimenten un procés anomenat metamorfosi, el qual consisteix en una transformació completa dels individus durant les seves fases de creixement i desenvolupament.
Les femelles dipositen els ous en cordons gelatinosos entre la vegetació aquàtica, i després de l’eclosió, les larves, conegudes com a capgrossos, passen per un procés de metamorfosi. Durant aquest canvi, desenvolupen potes, substitueixen les brànquies per pulmons i perden la cua abans d’assolir la forma adulta. Quan arriben a la maduresa sexual, tornen a les basses per reproduir-se i completar el cicle vital.
La seva reproducció pot estar en perill
Els calàpets es reprodueixen en basses temporals, que s’assequen a l’estiu i eliminen possibles depredadors i competidors. El període reproductor comença al gener i s’allarga fins a l’estiu, segons la disponibilitat d’aigua i la temperatura. L’escalfament global posa en risc la reproducció, ja que les basses s’assequen abans que els capgrossos completin la metamorfosi.
A Menorca, des de la pandèmia, han utilitzat piscines d’hotels i cases com a llocs de cria durant l’hivern, aprofitant l’aigua estancada i sense tractaments químics.
No obstant això, quan es netegen per la temporada turística, el clor resulta letal per als calàpets. Per aquest motiu, s’organitzen rescats per traslladar ous, capgrossos i adults a entorns més segurs.

Exemplar adult de calàpet mort després d’haver-se aplicat clor a la piscina.
Actuacions de rescat realitzades
Durant els mesos de febrer i març, el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca ha monitoritzat quatre zones de cria de calàpets a l’illa i ha intervingut en dues d’elles, realitzant tres rescats. El primer rescat va ser a una bassa natural del nord de Menorca, on els capgrossos en procés de metamorfosi van ser traslladats al Centre per completar el seu desenvolupament. Els altres dos rescats es van realitzar a piscines d’hotels, on es van alliberar exemplars adults atrapats i capgrossos, que van ser reubicats a basses més adients per al seu creixement.
A les dues fotografies de l’esquerra es mostra un dels recipients emprats durant el trasllat de piscina a bassa i les fotografies de la dreta mostren els calàpets adults rescatats i alliberats a una bassa artificial construïda específicament per a l’espècie.

Les principals amenaces per a l’espècie
Les principals amenaces per al calàpet són la destrucció i fragmentació de l’hàbitat, l’ús de pesticides i productes químics en zones agrícoles i enjardinades, i l’assecament de les basses naturals per la manca de pluges i l’acció humana. A més, les piscines representen un perill addicional, ja que els animals hi queden atrapats i exposats a substàncies tòxiques com el clor. A causa d’aquests factors, l’espècie està classificada com a Vulnerable al Llibre Vermell dels Vertebrats de les Illes Balears i està protegida.
Els rescats formen part d’un esforç continu per garantir la conservació del calàpet i altres espècies amenaçades de Menorca. El Centre de Recuperació de Fauna Silvestre continuarà treballant per protegir els hàbitats naturals d’aquests amfibis i assegurar-ne la supervivència a l’illa.