Preguntes freqüents

Aquí tens resposta a les preguntes més freqüents amb les quals et pots trobar.

Si no trobes resposta a la teva pregunta, posa’t en contacte amb nosaltres.

Què fer si et trobes un animal silvestre ferit o que necessita ajuda?

Si ens trobem amb un animal silvestre pel camp, la ciutat, el parc… és possible que es trobi ferit, que necessiti la nostra ajuda o que simplement haguem coincidit amb ell i que no li passi res.

El primer que hem de fer és realitzar moviments subtils i mantenir un to de veu suau perquè sinó l’animal s’estressarà. En cas de dubte i sempre abans d’actuar, es pot cridar al centre de recuperació del COFIB.

Si es tracta d’un pollet caigut d’un niu consulta l’apartat específic. Si creus que està ferit o necessita ajuda, segueix les indicacions, són mesures essencials que poden salvar la vida de l’animal:

1- Agafar-ho amb cura, sempre protegint-nos les mans amb guants gruixuts o amb una tovallola. Mai acostar la cara a l’animal. Cal intentar manipular-ho el menys possible.

2- Posar-ho en una caixa de cartó amb uns petits forats de ventilació i paper de periòdic en el sòl. És important assegurar-nos que la caixa es troba molt tancada.

3- Col·locar la caixa en un lloc tranquil i amb una mica de temperatura.

4- No donar menjar ni aigua als animals.

5- Cridar al més aviat possible al centre de recuperació de fauna per organitzar el seu ràpid ingrés al centre.

> Centres de recuperació

Si trobeu un rapinyaire mort i especialment si és un grup d’animals morts, no els toqueu, aviseu al telèfon d’emergències 112, ja que es podria tractar d’un cas d’enverinament o delicte ambiental i requereix seguir un protocol específic.

A Mallorca, existeixen dues espècies de serps autòctones: Serp de garriga (M. mauritanicus) i la serp d’aigua (N.maura). Recentment i de manera accidental, han aparegut altres serps a Balears que són freqüents en la península Ibèrica i han arribat a les illes mitjançant el transport de mercaderies. En general, els adults, són exemplars de més d’un metre de longitud (en funció de l’espècie) que viuen prop de les cases on cerquen rates i ratolins (la seva principal dieta). Encara que solen fugir davant la nostra presència, si es troben acorralades poden mossegar (no són espècies perilloses pels humans ni pels animals domèstics). Aquestes serps es troben protegides en la península ibèrica però a Balears la protecció no s’aplica perquè es consideren introduïdes o invasores segons l’espècie i l’illa on es trobin.

Què puc fer?

Primer de tot hem d’estar segurs de quina espècie es tracta ja que, tal com s’ha comentat, estan protegides a Balears, a part de ser inofensives. Una vegada identificada – veure fotos de serps – (en cas de dubte podeu cridar al COFIB on us intentarem ajudar) si es tracta d’una espècie invasora i no podeu mantenir-la sota control, la millor solució serà sacrificar-la amb qualsevol procediment sempre evitant el sofriment de l’animal.

> Més informació en aquest tríptic.

> Instruccions de com fer una gàbia per a serps.(cat)

> Llistat d’empreses que ofereixen servei de control de fauna.

A Balears existeixen dues espècies de tortugues de terra que habiten de manera natural en l’arxipèlag: la Tortuga mediterrània Testudo hermanni és la més abundant i àmpliament distribuïda (Menorca i Mallorca) i la Tortuga mora Testudo graeca menys abundant i present en zones molt localitzades en el sud oest de Mallorca i Formentera.

La legislació prohibeix la tinença en captivitat d’aquestes espècies protegides pel que no es poden tenir en domicilis particulars.

Si t’has trobat amb un exemplar en el camp, et recomanem identificar-la (veure guia de tortugues) i deixar-la en el mateix lloc on l’has trobat o prop d’ell, en cas que sigui una zona amb perills pròxims com a carreteres, cans… Si tens dubtes, pots cridar al COFIB, intentarem ajudar-te.

Si es tracta d’un exemplar ferit o malalt no dubtis a cridar al centre de recuperació i organitzarem al més aviat possible el seu ingrés. Una ràpida assistència pot salvar la vida de la tortuga.

 

El 80% dels exemplars que ingressen en els centres de recuperació de fauna del COFIB provenen de captivitat.

Centres de recuperació Illes Balears

Contacta.
Els nostres centres de recuperació de fauna a cada illa.

Centre MALLORCA

Centre de recuperació de fauna del COFIB a Mallorca.

Centre EIVISSA

Centre de recuperació de fauna del COFIB a Eivissa.

Fauna Marina

Departament de conservació de fauna marina.

Centre MENORCA

Centre de recuperació de fauna del COFIB a Menorca.

Centre FORMENTERA

Centre de recuperació de fauna del COFIB a Formentera.