Recuperació de Fauna Marina en les Illes Balears

El Departament de Fauna marina del COFIB es va crear l’any 2019 per fer front als nous esdeveniments de nidificació de tortugues marines (Caretta caretta) que van tenir lloc aquell mateix any a les Illes Balears. Des de la seva creació ha anat creixent en personal i recursos i ampliant els seus àmbits d’actuació, desenvolupant programes de gestió de voluntariat i campanyes d‘educació i sensibilització ambiental. Des de l’any 2021 també duu a terme un projecte de recerca i seguiment de poblacions d’elasmobranquis de les Illes Balears.

 

El Departament de Fauna Marina desenvolupa gran part de la seva activitat a les instal·lacions de l’IRFAP-LIMIA, el Laboratori d’Investigacions Marines i d’Aqüicultura pertanyent a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. La col·laboració amb aquest centre, situat al Port d’Andratx, permet al COFIB disposar de les instal·lacions i recursos adients per a realitzar les seves accions relacionades amb el medi marí.

ANIDACIÓ DE TORTUGUES MARINES A LES ILLES BALEARS

Des de la seva creació, el departament s’encarrega de coordinar i gestionar tots els esdeveniments de nidificació que ocorren a l’arxipèlag, protegint i fent un seguiment dels nius, traslocant-los si cal, portant una part dels ous a una incubadora artificial i coordinant activitats de sensibilització i voluntariat entorn d’aquests esdeveniments.

 

En la gestió d’aquests successos es compta amb la col·laboració dels Agents de Medi Ambient, les administracions locals implicades, equips de persones voluntàries i, en ocasions, entitats ambientals de la zona en qüestió.

A les Illes Balears, fins a data d’avui, s’han detectat els següents esdeveniments de nidificació:

ANY 2015:

DATA ILLA LLOC ESDEVENIMENT
03/06/2015 Eivissa Port de Ses Caletes Femella intentant niar
04/06/2015 Eivissa Santa Eulàlia Femella intentant niar
05/06/2015 Eivissa Santa Eulàlia Femella comença el niu però no posa ous

 

 

ANY 2017:

 

DATA ILLA LLOC ESDEVENIMENT
Juny Eivissa Figueretas Femella torna a la mar sense posar ous

 

 

ANY 2019:

 

DATA ILLA LLOC ESDEVENIMENT
25/07/2019 Eivissa Platja d’en Bossa Niu 58 ous, traslocats a Es Cavallet

 

29/07/2019 Eivissa Platja Es Cavallet Niu 102 ous

 

 

ANY 2020:

 

DATA ILLA LLOC ESDEVENIMENT
19/06/2020 Menorca Punta Prima Niu amb 130 ous, traslocats a Sa Mesquida
14/07/2020 Eivissa Platja Cala Nova Niu 100 ous, traslocats a Es Cavallet
05/09/2020 Menorca Cala Pilar Nounats dirigint-se a la mar

 

 

ANY 2021:

 

DATA ILLA LLOC ESDEVENIMENT
10/07/2021 Formentera Platja de Migjorn Femella intenta niar, no posa ous

 

 

ANY 2022: Aquest any no es va detectar cap esdeveniment de nidificació.

 

ANY 2023:

 

DATA ILLA LLOC ESDEVENIMENT
07/06/2023 Mallorca Can Pere Antoni Niu 106 ous
17/07/2023 Mallorca Cala Millor Niu 81 ous
10/07/2023 Eivissa Es Figueral Niu 13 ous, traslladats a incubadora
11/07/2023 Eivissa Santa Eulàlia Niu 92 ous, traslocats a Es Cavallet
16/07/2023 Mallorca Cala Tuent Tortuga a la platja, no nia
19/07/2023 Eivissa Ses Salines Niu 117 ous, traslocats a Es Cavallet
07/08/2023 Mallorca Cala Tuent Femella intentant niar, no posa ous
10/08/2023 Mallorca Cala Domingos Tortuga a la platja, sense evidencia de niu
19/10/2023 Mallorca Can Pastilla Descobriment d’ous eclosionats de niu no

detectat

 

 

ANY 2024:

 

 

DATA ILLA LLOC ESDEVENIMENT
14/07/2024 Mallorca Na Ferradura Tortuga en platja sense evidència de niu
22/09/2024 Mallorca Can Pastilla Emergència nounats niu no detectat

PROGRAMA HEAD STARTING TORTUGUES MARINES

Aquest equip també és l’encarregat de coordinar i desenvolupar el programa de Head Starting per a les tortugues nascudes dels nius trobats a Balears, així com a altres comunitats autònomes d’Espanya. El principal objectiu d’aquest projecte és criar de manera controlada els nounats per, aproximadament uns 11 mesos després, alliberar-los al medi marí. D’aquesta manera, en introduir-se al mar amb una talla i un pes considerablement més grans, les seves condicions són més favorables, augmentant la seva probabilitat de supervivència i facilitant-ne el desenvolupament cap a l’edat adulta i reproductora.

 

El programa de Head Starting es realitza en estreta col·laboració amb altres centres, tant del territori balear com del territori peninsular, posant en comú la metodologia, coordinant les accions i fins i tot intercanviant exemplars nascuts en diferents comunitats autònomes. D’aquesta manera, es maximitzen les probabilitats d’èxit del programa per a tots els centres participants i s’aconsegueixen resultats científics més sòlids, que contribueixen a la informació útil disponible per a la conservació de l’espècie.

 

Els centres col·laboradors per al Programa de Head Starting fins a la data han estat la Fundació Palma Aquarium (Balears), el Centre de Visitants del Parc Nacional de Cabrera (Balears), el CRAM (Catalunya), l’Oceanogràfic (València) i l’Acuario de Sevilla (Andalusia).

CAMPANYA SENSIBILITZACIÓ PER A LA DETECCIÓ DE NIUS DE TORTUGA MARINA

Associada als esdeveniments de nidificació, el Departament de Fauna Marina va emprendre, el 2022, una campanya d’educació ambiental, a la qual se li ha donat continuïtat els estius següents. La campanya consisteix a informar la ciutadania de la possibilitat de trobar-se amb tortugues marines niant a les nostres costes i a explicar com cal actuar adequadament, tant si es troben amb una tortuga fent un niu, amb un rastre de tortuga o amb nounats emergint de  la sorra. El missatge principal és transmetre a la població la importància de donar avís immediatament al 112 i de no molestar l’animal ni interferir en la seva activitat, tot recordant que es tracta d’una espècie protegida i molt valuosa per als ecosistemes marins.

Amb aquest objectius es va editar un vídeo, en cinc idiomes diferents, que proporciona aquesta informació de manera visual, curta i comprensible. Amb la col·laboració de les administracions locals s’han distribuït ferratines amb un codi QR que condueix al vídeo, per a que aquestes estiguin exposades a les platges, establiments turístics i punts d’interès, fent arribar el missatge tant a la població local com a la visitant.

PROYECTE RAJIBAL

Des de la seva creació, el Departament de Fauna Marina del COFIB ha anat creixent en personal i recursos per desenvolupar diferents projectes de conservació i investigació amb fauna marina amenaçada, i l’any 2021 va iniciar un projecte de recerca i seguiment de poblacions d’elasmobranquis a les Illes Balears .

 

El projecte, denominat RAJIBAL, consisteix en estudiar algunes espècies de taurons i rajades amenaçades, que es troben presents a les nostres aigues i de els quals no es disposa de molta informació. Pel moment, les espècies objectiu són la mantellina (Gymnura altavela) i la rajada blanca (Rostroraja alba). Mitjançant transectes amb equips de busseig i d’snorkel, la utilització de marques visuals i de telemetria acústica, la prospecció de fons marins amb un ROV, la col·laboració de centres de busseig i el treball amb el sector pesquer, s’està recollint informació valuosa sobre les seves poblacions i les seves zones de distribució. Aquestes dades podran resultar de gran utilitat per a la conservació d’aquestes i altres espècies.

La recuperació i gestió de la fauna marina és competència del Ministerio de transición ecológica y reto demográfico MITECO. Les actuacions es coordinen amb el Govern Balear i el COFIB.    

Contacta.
Els nostres centres de recuperació de fauna a cada illa.

Campanya de anidació de tortuga marina