Segueix la lluita contra la vespa asiàtica a Mallorca

Autora de l’article: Idoia Polo Rodríguez (tècnica del servei de Sanitat i Control de Fauna).

Lloc de la notícia: Illa de Mallorca.

Període publicació: juny 2025.

Idioma de l’article: català.

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és un dels insectes exòtics invasors que actualment genera una major alarma social, a causa de la seva mida, però sobretot per la pressió que exerceix sobre els pol·linitzadors autòctons i, en particular, pels danys a l’apicultura.

Després de la reaparició d’aquest vèspid a l’illa de Mallorca en 2024, i malgrat la retirada de més d’una vintena de nius, tot feia pensar que la vespa asiàtica seria un dels grans reptes quant a espècies exòtiques invasores a la campanya de 2025.

Primeres actuacions

Amb l’arribada de la primavera, les joves reines que van sobreviure surten de la seva hibernació i comencen a fundar els nius primaris. D’aquests petits nius sorgiran les colònies que construiran els grans nius secundaris, els quals poden tenir estructures de fins a 90 cm d’alt.

Per a avançar-nos, des de principis del mes de març, s’han instal·lat més de mil paranys repartits per aquelles zones de Mallorca on es van detectar nius o exemplars d’aquesta vespa l’any passat; també a sa Dragonera. L’esforç ha donat els seus primers fruits i s’han localitzat prop de 50 exemplars repartits pels municipis de Palma, Calvià, Andratx, Sant Elm, Estellencs, Esporles, Puigpunyent, Banyalbufar i Bunyola.

El següent pas és el seguiment de l’espècie en les zones identificades i la detecció i retirada primerenca de nius durant l’estiu.

Niu de vespa asiàtica construït en un pi.

Altres vespes exòtiques

Gràcies als paranys s’ha pogut detectar també la presència d’una nova invasora a Balears: la vespa oriental (Vespa orientalis). La seva distribució natural és més propera (des del sud-oest d’Àsia fins al nord-est d’Àfrica i algunes zones d’Europa meridional) i ja des de 2018 s’ha detectat a Cadis, València i Madrid. De moment només hi ha hagut un positiu en el municipi de Selva.

Col·laboració ciutadana. Què pots fer tu?
Encara que la seva perillositat per a les persones no és major a la de les vespes autòctones i no es tracta d’un insecte especialment agressiu, és indispensable que la ciutadania estigui sensibilitzada amb aquesta problemàtica.

La irrupció de 2024 ha estat molt més forta que la de 2017, segurament perquè ha avançat sense ser detectada. Per aquest motiu, serà més complicat tornar a aconseguir l’objectiu de l’erradicació. En aquest moment la implicació ciutadana és molt necessària: entre totes i tots multipliquem la vigilància que podem fer de l’espècie per tot el territori i això ajuda enormement a la detecció precoç de nius.

Pots consultar el següent enllaç per a la seva identificació:
Servei de Protecció d’Espècies-Vespa asiàtica

Per a comunicar un possible cas, pots fer-ho en l’aplicació Línea Verda, InvasApp o al 112.

Infografia per a identificar las espècies de vespes invasores y autòctones. Font: Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural.

Centros de recuperación Islas Baleares

Contacta.
Nuestros centros de recuperación de fauna en cada isla.

Centro MALLORCA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Mallorca.

Centro IBIZA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Ibiza.

Fauna Marina

Departamento de conservación de fauna marina.

Centro MENORCA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Menorca.

Centro FORMENTERA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Formentera.