El COFIB (Consorci per a la Recuperació de la Fauna dels Illes Balears) és un consorci públic creat en el 2004, entre la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern de les Illes Balears i la Fundació Natura Parc. L’objecte del Consorci és gestionar i promoure, dins de la seva finalitat institucional, el desenvolupament de quantes activitats sigui necessàries per a la recuperació d’animals silvestres, d’exemplars ferits de fauna silvestre de les Illes Balears, la captura o recollida d’exemplars de fauna i flora exòtica i la cria en captivitat d’espècies de fauna silvestre.
Des de la seva creació, gestiona el CRFS (Centre de Recuperació de Fauna Silvestre) de Mallorca i el CAAE (Centre d’Acolliment d’Animals Exòtics) que va ser creat per a informar, assistir i donar resposta a l’increment d’entrades de fauna exòtica. Des del 2012 coordina les actuacions de recuperació de fauna a Menorca, Eivissa i Formentera amb diferents entitats especialitzades. Els centres de les Balears atenen uns 8000 exemplars de fauna anualment.
La recerca i l’educació ambiental són dos pilars essencials per al Consorci. Els diferents departaments i la informació que aquests generen fan que el COFIB sigui l’entitat de referència per al suport dels plans de recuperació, protecció i conservació de la biodiversitat de les Illes Balears.
El COFIB compta també amb l’equip de sanitat i control de fauna (SiCF) especialitzat en el seguiment sanitari de fauna en el camp per a detectar i controlar possibles zoonosis i patologies que puguin afectar espècies silvestres i domèstiques. Paral·lelament, realitzen el control de fauna invasora a les Balears per a ajudar a minimitzar els efectes que aquestes espècies sobre la biodiversitat insular.
Des del 2010 compte amb el BREI (Banc de Restes d’Espècies Insulars) la finalitat del qual és crear i conservar una col·lecció de restes biològiques d’espècies silvestres i exòtiques de les Illes Balears per educació i recerca.
El 2019 es va crear el departament de fauna marina per fer front als nous esdeveniments de nidificació de tortugues marines que, cada cop amb més freqüència, tenen lloc a les costes de les Illes Balears. Des de llavors, aquest equip s’encarrega de gestionar els esdeveniments de nidificació i de desenvolupar i coordinar el programa de Head Starting, així com de realitzar accions de sensibilització sobre aquestes temàtiques a la ciutadania. Des de l’any 2021, el mateix departament també fa estudis i seguiment de poblacions d’elasmobranquis que es troben amenaçats al Mar Balear.
Considerant la recerca com un dels pilars fonamentals per a la conservació de la fauna silvestre i amb la finalitat de poder aprofitar el gran volum d’animals que per desgràcia no poden retornar-se a la natura, cada any el COFIB, realitza petits estudis i col·laboracions amb grups de recerca. Es tracta de prendre totes les mostres possibles dels individus que ingressen en els centres i així ampliar la informació actual que es té sobre la fauna silvestre i els seus problemes ambientals.
Cada any es cedeixen per estudis, centenars de mostres als diferents centres científics de les quals a vegades es conclou amb articles i notes científiques publicades.
És important continuar amb la nostra tasca i intentar millorar tant els protocols com els procediments utilitzats mitjançant la recerca. D’aquesta manera, no sols s’optimitzen i millora la recuperació de fauna, sinó que també s’obtenen dades que permeten implementar en alguns casos, mesures específiques de conservació.
El COFIB considera l’educació ambiental com un dels pilars de la conservació, i per això, malgrat que les instal·lacions no estan obertes al públic de manera habitual, compta amb àrees destinades a l’educació ambiental.
Anualment es duen a terme i coordinen diverses activitats educatives amb entitats tant públiques com privades.
Des del COFIB es duen a terme tres tallers ambientals
inclosos a la guia de recursos del servei d’educació ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. https://www.caib.es.
Si esteu interessats en algun d’aquests tallers podeu posar-vos en contacte amb nosaltres al correu electrònic: crmallorca@cofib.net