Medi Ambient commemora la declaració de la falzia com au de l’any amb l’alliberament de quinze exemplars

El COFIB ha atès gairebé 5.000 exemplars d’aquesta au migratòria la darrera dècada

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha participat, aquest dijous, en l’acte d’alliberament d’una quinzena de falzies acompanyat de membres de «Palma, Ciutat de les Falzies». Aquest projecte s’ha iniciat enguany per iniciativa ciutadana amb l’objectiu de preservar la població actual d’aquesta espècie a la ciutat i augmentar-la per preservar la biodiversitat urbana per al futur. Van iniciar el projecte Hugh Birley i Yaima Espinosa i ja hi participen el Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), l’Ajuntament de Palma, SEO Birdlife, GOB i la Societat d’Història Natural de les Illes Balears.

La quinzena d’exemplars alliberats havien estat atesos pels tècnics del COFIB per diverses causes. Des del mes de maig han estat atesos 702 exemplars de falzia, 569 dels quals són polls. Entre els mesos de juny i juliol és habitual que els polls caiguin del niu per fugir de la calor, quan encara no saben volar. La resta han entrat per causes com traumatismes, atacs de depredadors (moixos) i alguns per causa desconeguda. Al COFIB s’han estat criant fins assolir la mida i el pes adequat i els tècnics han considerat que estan preparats per volar i sobreviure a la natura.

L’any passat el COFIB va atendre 696 aus d’aquesta espècie, de les quals 511 eren polls. Durant els darrers 10 anys n’han estat 4.940 en total.

Mir ha recordat que, enguany, la falzia ha estat declarada au de l’any per SEO Birdlife i ha posat en valor tant «la tasca ingent del COFIB en la conservació i recuperació de espècies protegides» com també «la participació activa de la ciutadania que es plasma en el projecte ‘Palma, Ciutat de les Falzies’ i ens facilita la tasca de conservar un bé comú tan preuat com és la biodiversitat».

L’acte s’ha realitzat al Col·legi Sant Agustí de Palma, que juntament amb l’Església de Nostra Senyora del Socors s’han implicat activament en la campanya facilitant la construcció de diversos nius per a les falzies.

Les falzies (Apus apus ) són aus migratòries que arriben a finals de març a les Illes Balears per reproduir-se. Són ocells insectívors i que, per tant, són una peça clau per controlar les poblacions de moscard a nuclis urbans, on fan els nius, i d’altres insectes vectors. És una espècie que realitza tota l’activitat biològica volant i només s’atura per criar, a partir del segon any de vida. A l’agost comencen a emprendre el seu viatge al continent africà. Està catalogada en règim de protecció especial en el catàleg balear d’espècies amenaçades.

El COFIB agraeix la col·laboració ciutadana, de la policia local i de les clíniques veterinàries en el procés de recollida d’exemplars.

link noticia: https://www.caib.es/pidip2front/jsp/ca/fitxa-convocatoria/9765270

 

Animal ferit o que necessita ajuda

Darrers post

Darrers projectes

Departaments

Centros de recuperación Islas Baleares

Contacta.
Nuestros centros de recuperación de fauna en cada isla.

Centro MALLORCA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Mallorca.

Centro IBIZA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Ibiza.

Fauna Marina

Departamento de conservación de fauna marina.

Centro MENORCA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Menorca.

Centro FORMENTERA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Formentera.