Tortuga en captivitat

En aquests dies, ha ingressat al nostre hospital de fauna silvestre, CRFS COFIB Mallorca, un exemplar de tortuga mora (T. graeca), que provenia de captivitat. Després de l’exploració de l’animal, vam veure que tant la closca com el plastró eren anormalment tous, i en la radiografia vam poder confirmar el diagnòstic: osteopatia metabòlica. Es tracta d’una malaltia associada a la vida en captivitat (alimentació inadequada, condicions inadequades com l’exposició a la llum, la temperatura etc.) en la qual hi ha una mobilització de calci en els teixits, inclosos els ossos. Quan la malaltia està molt avançada, el tractament pot no ser eficaç, i fins i tot a vegades ja no poden menjar totes soles. Aquest exemplar es troba en tractament i en espera d’evolució.

Recordem que està prohibida la tinença en captivitat de fauna silvestre autòctona, incloses les dues espècies de tortugues de terra presents a Mallorca: tortuga mediterrània (T. hermanni) i tortuga mora (T. graeca), que tradicionalment s’han agafat i tingut com a mascotes. A més, el manteniment i cria en captivitat d’aquestes espècies suposa un perjudici per a la seva conservació: aparició de malalties, paràsits, contaminació genètica, etc.

La tortuga mora és una espècie amenaçada a Balears, està catalogada com a “vulnerable” pel RD 139/2011. En l’última revisió del Llibre vermell de la IUCN de vertebrats es classifica com a “vulnerable”. A nivell internacional es troba inclosa en l’annex A2 i A4 de la directiva d’hàbitats i en l’annex A2 de la Conveni de Berna.

Tens tortugues en captivitat? Contacta amb nosaltres, t’informem de què has de fer.

Radiografia, cas clínic osteopatia metabòlica (vèrtebres inflades, ossos deformats, crani gairebé invisible…)

Radiografia normal T. graeca

Animal ferit o que necessita ajuda

Darrers post

Darrers projectes

Departaments

Centros de recuperación Islas Baleares

Contacta.
Nuestros centros de recuperación de fauna en cada isla.

Centro MALLORCA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Mallorca.

Centro IBIZA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Ibiza.

Fauna Marina

Departamento de conservación de fauna marina.

Centro MENORCA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Menorca.

Centro FORMENTERA

Centro de recuperación de fauna del COFIB en Formentera.